Ceves Vergeer - voormalig hoofdkantoor - Energielabel A++++

Een handjevol bestaande gebouwen in Nederland heeft het maximum energielabel A++++.
Eind 2018 werd Ceves Vergeer Teugseweg 23 te Deventer er één van.

Geregeld en begeleid door Souverein Advies.

Energielabel Tweg23 deel

 

Hierna volgde ook Bakker Oilfield Supply: ook energielabel A++++.

 

 

Souverein Advies doet voor trouwe MKB klanten in Oost en Noord Nederland al hun energiegerelateerde zaken.
Hopelijk op Duits degelijke wijze.

De gescoorde resulaten spreken vaak voor zich. Indien u referenties wilt..
Vermoedelijk is ze sinds een aantal jaren daarom voor dit soort zaken de adviseur van landelijke keten Wildkamp.

Souverein Advies is geen gelikte dure adviseur (met dus dure superverzorgde website) maar levert consciëntieus (uitspraak van een klant) vaak beter werk dan een gemiddelde adviseur.

Infopl Ebesp

Geschreven door Erik op . Gepost in Uncategorised

Informatieplicht Energiebesparing (uiterlijk 5 december 2019 voor EED-plichtige bedrijven)

Het energielabel voor bedrijfsgebouwen is alleen verplicht (bij verkoop of verhuur) van kantoor/vergader/bijeenkomstgebouwdelen. Omdat de overheid de energieregels (voorkomen versterkt broeikaseffect atmosfeer) aan het aantrekken is bij sectoren die niet zoveel weerstand hiertegen bieden (Schiphol AirFranceKLM wel) was het logisch dat de regels voor de overige gebouwdelen aangetrokken zouden worden richting de grotere productie- en opslagruimten via de Wet Milieubeheer. Nu de maak-economie weer aardig draait. De kantoor/vergader/bijeenkomst- gebouwdelen krijgen veel vrijstellingen bij een goed energielabel.

Wet Milieubeheer energieparagraaf art 2.15 betreft de verplichting om alles te doen waarvan de overheid denkt dat de terugverdientijd minder dan 5 jaar bedraagt. Art 2.15 bestond al vele jaren maar werd vaak niet voldoende gehandhaafd. Met de landelijke Informatieplicht Energiebesparing is dit veranderd. Dit is in mijn optiek een serieus ding net als een belastingaangifte. Het zal de basis van energiebeleid bepalen van de machtige provinciale Omgevingsdiensten naar (uw) bedrijven. Deze aangifte informatieplicht is verplicht per 1 juli 2019 (voor een eigenaar of een verhuurder). Geldt niet voor bedrijven met minder dan 50.000 kWh/jr verbruik en bedrijven met grootschalig gevaarlijke stoffen/vervuilende emissies. Voor heel grote bedrijven geldt geen Informatiepicht maar wel MJA3 en EED.
Per eind 2019 zal vermoedelijk een boete van € 250-500,- /week gaan volgen als een aangifte Informatieplicht niet voldoende is ingediend (bron: leidinggevende Omgevingsdienst). Indien de Omgevingsdiensten dit niet doen zal de Informatieplicht weinig serieus meer genomen worden en het is een kleine moeite voor een monopolist om een sanctie op te leggen (mening). Want medio sept 2019 heeft ca 40-50% van de plichtige bedrijven nog niet ingediend.

Het is mijn mening dat het voor een bedrijf verstandig is om gewoon keurig mee te doen aan deze verplichting en niet te wachten op de boetebrief. En deze aangifte deskundig te laten opstellen want heel vaak blijkt een aanvankelijke verplichting voor een bepaald bedrijf niet van toepassing te zijn. Met een goed vastgelegde werkdocument/onderbouwing want over 4 jaar dient deze aangifte opnieuw plaats te vinden.

Souverein Advies heeft de Informatieplicht voor 16 bedrijven verzorgd in mei-september 2019. Vaak redelijk grote MKB-bedrijven. Souverein Advies weet na veel pijn en moeite hoe met bepaalde onduidelijkheden van de Informatieplicht omgegaan moet worden (brancheverenigingen is dit vaak niet gelukt). Ter illustratie: een onervaren persoon heeft vermoedelijk 3-5 werkdagen tijd nodig voor opstellen van een goede aangifte Informatieplicht.

Daarnaast doet Souverein Advies voor heel grote bedrijven de EED. Dit is een soort "Informatieplicht-Large". O.a. voor de landelijke keten Wildkamp.

Energieprijzen Engie

Geschreven door Erik op . Gepost in Uncategorised

Engie groothandel-baseload-kWh-prijzen dd. 9 oktober 2018:

ScreenHunter 59 Oct. 09 13.14

En dat terwijl PV-installaties constant in prijs dalen en 2017/2018 zeer zonnige jaren waren... Zelfs een dalende SDE-subsidie kan de verlaging van de PV-terugverdientijd niet stoppen.

Waarom nu investeren in zakelijke PV

Geschreven door Erik op . Gepost in Uncategorised

Waarom investeren in grootzakelijke PV:

PV-installaties bestaan uit zonnepanelen, vermogenselektronica, draagconstructie, constructieve berekening, kabels, installatiekosten, bouwbegeleiding etc.  Zonnepanelen vormen ca. 50% van de kostprijs van de totale PV-installatie.

De prijs inclusief montage van een kwaltiteits-PV-installatie is gedaald van ca. € 6.60 per Wp in 2004 (1e project Souverein Advies) naar minder dan € 0.85 per Wp in 2019. In een asymptotisch patroon. Dus eerst snel maar later steeds langzamer. Sinds maart 2019 stijgen ze weer, vermoedelijk +7.5% prijsverhoging voor de panelen dus ca. 4% voor de PV-installatie algeheel.
De zonnepanelen waren in 2018 in prijs gedaald door voornamelijk het feit dat de EU niet meer meedoet met Trump sancties tegen Russia/China (de MIP importregel is afgeschaft). De regio Shanghai produceert laatste jaren veel betere zonnepanelen dan bijv. Duitsers. Duitse producenten gaan ook regelmatig failliet. Zoals recent het eens gerenommeerde Solarworld, recent voor de 2e keer in 5 jaar.

In 2018/2019 is de SDE-zakelijke-PV-subsidie (de enige subsidie bijna altijd) opnieuw gereduceerd tot netto half die van 2017. Uit bronnen is mij bekend dat de SDE tot nul wordt afgebouwd in 2023. Vervelend omdat PV-panelen sinds maart 2019 aan een vermoedelijk 30-100% stijgende prijstrend zijn begonnen. De beste panelen producenten zijn enorm populair en schaars voorradig in Nederland. Het is een wereldmarkt en in landen rond de evenaar (zoals Portugal) is geen subsidie nodig. Investeren in 2017-2018 bleek qua prijs & SDE het optimum van de laatste 10 jaar. Nu nemen de terugverdientijden op zakelijke PV vrij snel toe. Dus wacht aub niet te lang, koop desnoods de panelen alvast in via SouvereinAdvies.

Het werk van SouvereinAdvies kost bij stichting ca. 0.2 tot 0.5 jaar terugverdientijd (0.2 bij ca. 1500 panelen) maar door haar ontwerp en toezichtwerk stijgt het PV-rendement meestal. Dus meer kWh- en SDE-inkomsten. Aantoonbaar sinds 2016 gemeten over ca. 72 grote vlakdak PV-installaties in Nederland.

 ScreenHunter 62 Oct. 09 13.45

ScreenHunter 61 Oct. 09 13.34
Het globale CO2 percentage is momenteel het hoogste in de laatste 2 miljoen jaar. Dus het argument "ach dat is in het verleden toch veel vaker voorgekomen" gaat niet helemaal op.
Als de 500 ppm wordt gebroken is dit percentage het hoogste in de laatste 15 miljoen jaar.

Alle broeikasgassen op een rij wereldwijd. In 2017 was CO2, CH4 en NO2 resp. verantwoordelijk voor 65.7%, 16.6% en 6.4% van het "broeikaseffect (even wat versimpeld geformuleerd)". Bron is https://www.esrl.noaa.gov/gmd/aggi/aggi.html

ScreenHunter 60 Oct. 09 13.34

Ander klimaatgerelateerd oktober2018 nieuws:
https://www.rt.com/news/440625-climate-change-un-report/  en https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/ipcc-rapport-over-opwarming-van-de-aarde-tot-1-5-c

Kabinetsplannen: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/10/05/kamerbrief-kabinetsappreciatie-voorstel-voor-hoofdlijnen-van-een-klimaatakkoord

 De opvallende 9 oktober 2018 Urgenda uitspraak Gerechtshof:
https://nos.nl/artikel/2254029-hof-kraakt-verweer-staat-nederland-moet-uitstoot-sneller-terugdringen.html en https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2018:2610

Souverein SolarEdge Certified Installer

 

 

© Souverein Advies 2019 | Reelaar 12 | 7414BV | Deventer | KvK: 05063093