Regelen, als gemachtigd intermediair, voor haar vaste zakelijke klanten electriciteits- en gascontracten. O.a. voor landelijke winkelketen Wildkamp.

Na vaak jaren wachten bij een heftige dip in de internationale energieprijzen. Dit hoeft niet bij een Coronacrisis te zijn want in bijv. 2016 waren de grootzakelijke electriciteitsprijzen veel lager dan op het hoogtepunt van de recente Coronacrisis (kunt u nagaan hoe groot toen de paniek in de electriciteitsmarkt was).

De olieprijs speelt nauwelijks een rol op de grootzakelijke electriciteitsprijzen. Wel op de aardgasprijzen. Voor grootzakelijke electriciteitsprijzen is meer relevant:

  1. De EU CO2-emissieprijzen. Dit is een meer politiek bepaalde prijs. Dit is een hele grote invloedsfactor tegenwoordig. Lastige materie. 
  2. De vraag in de markt.
  3. Aanbod van electra uit aardgas, kolen, wind en nucleair. 
  4. Geopolitieke ontwikkelingen (oorlogdreiging in de Golf of een proxy war ergens), trade wars (Russia, Saudi richting USA begin 2020), het bijna onbeperkt geld-uit-niets printen voor plannetjes en begrotingstekorten van centrale banken/regeringen (na eerst rentes omlaag manipuleren, currency wars, tot historisch nooit eerder voorgekomen 0% of negatief)..
  5. Kartels zoals Opec maar ook van landen.
  6. ETF's die rare zaken uithalen zoals USO laatst deed met $WTIC oil. Die ging zelf naar een negatieve prijs.
  7. Energiebedrijf gerelateerde zaken. Zoals willen stunten om een klant binnen te halen..

Los van het regelen van jaarcontracten (soms halfjaarcontracten) met lage prijzen is natuurlijk de kwaliteit van het contract en betrouwbaarheid/klantvriendelijkheid van de provider. 

Uit de oude doos toen USA nog iets anders was:Interview Nomi Prins 7 april 2018 Mevr. Prins is 9 jaar managing director geweest bij Goldman Sachs & Bear Stearns en Interview Lloyd Blankfein, CEO sinds 2006 van USA topbank Goldman Sachs, 18 april 2018.

Egon von Greyerz jan. 16  USA debt trend 
Sinds 2015 is het nog veel erger geworden, heeft invloed op grootzakelijke energieprijzen want de ECB is ook driftig aan het meedoen.
Een mini-Weimar EU republiek is mogelijk in 2020-2022.

 

 

© Souverein Advies 2021 | Reelaar 12 | 7414BV | Deventer | KvK: 05063093