Regelen, als gemachtigd intermediair, voor haar vaste zakelijke klanten electriciteits- en gascontracten. O.a. voor landelijke winkelketen Wildkamp.
Na vaak jaren wachten bij een heftige dip in de internationale energieprijzen. Dit hoeft niet bij een Coronacrisis te zijn want in bijv. 2016 waren de grootzakelijke electriciteitsprijzen veel lager dan op het hoogtepunt van de recente Coronacrisis (kunt u nagaan hoe groot toen de paniek in de electriciteitsmarkt was).
De olieprijs speelt nauwelijks een rol op de grootzakelijke electriciteitsprijzen. Wel op de aardgasprijzen. Voor grootzakelijke electriciteitsprijzen is meer relevant:
- De EU CO2-emissieprijzen. Dit is een meer politiek bepaalde prijs. Dit is een hele grote invloedsfactor tegenwoordig. Lastige materie.
- De toenemende vraag in de markt nadat iedereen een recente booster bezit of recent delta/omicron heeft gehad dus corona even uitsterft.
- Aanbod van electra uit aardgas, kolen, wind en nucleair.
- Geopolitieke ontwikkelingen (oorlogdreiging in de Golf, USA vs. Russia of een "proxy war" ergens), trade wars (sancties, altijd van Nato landen), het bijna onbeperkt geld-uit-niets printen voor plannetjes en begrotingstekorten van centrale banken/regeringen. Na eerst rentes omlaag manipuleren door overheden met teveel schulden, "currency wars" genoemd, tot historisch nooit eerder voorgekomen 0% of negatieve leenrente voor rijke mensen die dit in bijv. vastgoed-kunst-aandelen uitzetten maar de geldhoevelheid M2 sterk laten groeien (is extra inflatie voor iedereen).
- Kartels zoals Opec maar ook van het verbond tussen Russia en Saudi Arabia.
- Slaafs door noord EU-landen de wensen van USA uitvoeren en dus de aardgasprijsdrukkende Nordstream2 pipeline niet openen.
- Energiebedrijf gerelateerde zaken. Zoals willen stunten om een klant binnen te halen.
Los van het regelen van jaarcontracten (soms halfjaarcontracten) met lage prijzen is natuurlijk de kwaliteit van het contract en betrouwbaarheid/klantvriendelijkheid van de provider.
Uit de oude doos toen USA nog iets anders was:Interview Nomi Prins 7 april 2018 Mevr. Prins is 9 jaar managing director geweest bij Goldman Sachs & Bear Stearns en Interview Lloyd Blankfein, CEO sinds 2006 van USA topbank Goldman Sachs, 18 april 2018.
Sinds 2015 is het nog veel erger geworden, heeft invloed op grootzakelijke energieprijzen want de ECB is ook driftig aan het meedoen.
Een mini-Weimar EU republiek is mogelijk in 2020-2022 schreef ik in 2019 als conclusie en anno 2022 klopt dit: zie de elektra- en aardgasprijstoename in 2021 met meestal 500-620%. Gemeten bij gewone NL MKB -bedrijven.