Waarom investeren in grootzakelijke PV:

De prijs inclusief montage van een kwaltiteits-PV-installatie is gedaald van ca. € 6.60 per Wp in 2004 (1e project Souverein Advies) naar minder dan € 1.00 per Wp in 2017. In een asymptotisch patroon. Dus eerst snel maar later steeds langzamer want voor minder dan materiaal, energiekosten, transportkosten etc. verkopen kan niet lang plaatsvinden. Zeker niet bij de populaire wereldwijd beste panelen.

Kwaliteits-PV-installaties dalen momenteel nog steeds in prijs. Maar de voor terugverdientijd belangrijke SDE-subsidie daalt daarentegen ook. De kunst is om het optimum te vinden zoals laatst bleek bij de PV-installatie van Kornelis (met dank aan de Kornelis directie).
PV-installaties bestaan uit zonnepanelen, vermogenselektronica, draagconstructie, constructieve berekening, kabels, installatiekosten, bouwbegeleiding etc.  Zonnepanelen vormen ca. 50% van de totale PV-kostprijs.
Wat Souverein Advies medio oktober-november 2017 voorspelde blijkt nu uit te komen: in 2018 wordt hoogstwaarschijnlijk de SDE-subsidie sneller gereduceerd dan de begin2018-prijsdaling van de zonnepanelen (MIP-importheffing verdwijnt door mildere opstelling van de EU richting China).
Dit betekent dat de PV in 2018 goedkoper wordt maar toch de terugverdientijd met ca. 1 jaar oploopt....

NOAA CO2 world

 Esdec aanbeveling SouvereinAdv
Esdec Cllickfit en Flatfix is met afstand de marktleider in Nederland.

Souverein Advies ontwerpt en doet bouwbegeleiding van PV-projecten.

Dus alles van A tot Z voor de directie van het investerende bedrijf. Heel belangrijk is de terugverdientijdberekening (tvt). Souverein Advies heeft afgelopen jaren een tvt-model ontwikkeld dat technisch zeer compleet is. En sinds voorjaar 2016 RA-accountant is goedgekeurd.
Een tvt-berekening is belangrijk omdat Souverein te vaak in de praktijk opgeleverde projecten ziet met verdacht lage tvt's ondanks een PV-installatie met laag rendement en lage toegekende SDE-subsidie. Regelmatig wordt tvt=6-8 jaar genoemd waarbij dit eigenlijk 13-18 jaar had moeten zijn. Binnenkort is dit bij een project tot in detail uitgezocht.. Een soort PV-bouwfraude dus.

Souverein Advies installeert niet. Daarvoor selecteert ze een goede installateur voor de klant:

  • Met jarenlange praktijkervaring op het gebied van grote zonnepaneelinstallaties (PV).
  • Innovatieve partij met goed opgeleid en eerlijk gemotiveerd personeel.
  • Met lange termijnvisie en een vermoedelijk bovengemiddelde solvabiliteit.

Souverein Advies verzorgt het aanvragen van exploitatiesubsidie SDE en provinciale financiering. 

Souverein Advies heeft eind 2014 voor 6 PV-projecten SDE-subsidie toegewezen gekregen (6 uit 6 aanvragen, vrij hoog bedrag per kWh). Totaal ca. € 767.000,- en €870.000,- subsidie over de subsidieperiode. Deze SDE betreft netto 8.6 ct per kWh over alle geproduceerde PV-stroom in de komende 15 jaar. Deze SDE2014 reduceerde de terugverdientijd van 18 jaar naar 9 tot 11 jaar.
Helaas was in 2015/2016 de biedingsstrijd om SDE zo fors dat een redelijk bedrag/kWh geen kans maakte. In 2017 is wel raakgeschoten, zowel twee aanvragen in het voorjaar als hoogstwaarschijnlijk de twee aanvragen in het najaar. Goed om te vernemen want een kwaliteitsconcurrent krijgt waarschijklijk geen najaar2017-SDE-aanvragen toegekend (stand van zake 14 december 2017).

Voor de Souverein Advies klanten wordt net zolang SDE aangevraagd (zonder extra kosten) totdat een aanvraag voor een redelijk bedrag is gehonoreerd. Dus geen "water in de wijn" of onwaarheden over terugverdientijden om maar snel aan het werk te kunnen...

© Souverein Advies 2017 | Reelaar 12 | 7414BV | Deventer | KvK: 05063093