Souvereine visie op PV-installaties:

 PV installatie devil is in the details sept2015 small
Souveren toont The Devil In The Details. Souverein Advies profileert zich door:

 1. PV bouwfraude voorkomen. Dit soort fraude is lastig te inschatten door een niet-insider.
 2. Technisch het beste toepassen voor toch een heel beperkte meerprijs. Deze meerprijs verdient zich dus zeer snel terug. De solvabiliteit van de producent wordt hierbij onderzocht.
 3. Er geldt een hoge margedruk bij de PV-bouwpartijen. Dus u als PV-beheerder of eigenaar wilt vermoedelijk zelf de PV-output in detail kunnen bekijken. Bij veel ontwerpen kan namelijk de output alleen op hoofdlijnen (per string) bekeken worden. En niet per 2 panelen en per 5 minuten waarbij de data van de afgelopen jaren gratis geupload kan worden. Inclusief een gemakkelijke analyse tool.
  Solaredge Layout Playback
 4. Advisering van A tot Z behalve installatiewerk. Zoals het regelen van SDE, maken van een zeer goede terugverdientijdberekening (RA accountant goedgekeurd), regelen van een echt goede constructieve daktoetsing, regelen van BPM-bemetering, controle van het installatiewerk en juiste subsidie-uitkering.
  Ter toelichting: een installateur ontwerpt vaak niet zelf, terwijl men dit wel zegt. Ze kunnen dit vaak onvoldoende en besteden het uit aan een projectburo van de groothandel. Deze kent vaak niet de ins & outs van het project en uw bedrijf. Ook ontbreekt vaak een diepgaand realistisch technisch/economisch terugverdientijdmodel. En er zijn meer punten die duidelijk maken dat een installateur meestal een te smalle basis heeft (toelichting graag in een persoonlijk gesprek).
 5. Souverein Advies hanteert geen bonussen van leveranciers, Souverein Advies werkt puur voor de klant.

 

Souvereine visie op de NL-energieprijzen:

The Big Picture is relevant bij trends van Nederlandse electriciteits- en gasprijzen. The devil is in the details:

 1. Lokale EU-invloeden op de energieprijs.
 2. Wanneer de NL-energieproviders bijzonderheden hebben (zin in dumpprijzen).
 3. Vraag & aanbod naar energie. Betreffende aardgas, kolen, wind, zon, nucleair. Er is veel research nodig om vaak tegengestelde krachten goed te kunnen "timen". Opdat de klant een optimaal lage prijs in zijn offerte aangeboden krijgt.
 4. De recent hernieuwde invloed van Putin+Opec+NonOpec blok op de olieprijs. De USA had eerder deze macht maar zelfs record USA oil voorraden en record shale oil productie verandert nu niet de $WTIC prijs. Heel opvallend. Een effect mogelijk mede door de opkomende kracht van BRICs en andere niet-westerse landen. De opkomst van de AIIB in voorjaar 2016 was een mooi voorteken, als tegenhanger van de Wereldbank.
 5. Monetaire zaken zoals de replay van Beggar Thy Neighbour op CentralBank nivo (ECB doet fanatiek mee). Doelbewust eigen munteenheid verzwakken door renteverlagingen, Currency War. Net als in jaren 1930. Sinds de start in 2010 zijn meer dan 150 bewijspunten de revue gepasseerd. Souverein Advies heeft dit gedocumenteerd.
 6. De zeer significante trend die ontstaan is door Brexit, USA/Italiaanse verkiezingen en binnenkort Franse verkiezingen. Deze kan belangrijke verschuivingen in de € wisselkoersen gaan geven, zover nu al niet is ingeprijsd. Een lage €/$ wordt wellicht gestimuleerd door grote schuldenaar USA die zo haar $ niet ziet verzwakken (we are the cleanest dirty shirt). Daarom mogelijk dagelijks UK en USA negatieve pers-verhaaltjes over de EU en Greece.
 7. Commodity manipulatie op staatsnivo. Vergelijkbaar met Tbonds aankopen via QEuro of Abenomics. Zie speech ECB-president Mario Draghi op 8 december 2016. Stuit op grote bezwaren in Duitsland.

© Souverein Advies 2017 | Reelaar 12 | 7414BV | Deventer | KvK: 05063093