• Groot bedrijf in oosten van het land met een flink jaarlijks elektriciteitsverbruik. Aanleg van meer dan 1000 zonnepanelen vindt in april - mei 2017 plaats (nu):

• Bakker PV voor sheds gereed small
  • Bakker links van sheddak gereed small
  • Bakker terrasgrind small
  • DeWeerd foto024 small
  • Ceves foto 09 small
  • Polak 624 20150928 141102 small
  • Veessen feb2014 uitsnede voor Homepage
  • Wicherson aug 2015
  • Schaduwvrije vlakdak bedrijfs-PV-projecten anno 2017 bezitten meestal een economische terugverdientijd (tvt) van 7.5 tot 11.0 jaar en een Return on Investment van 5 tot 8% per jaar. Deze R.O.I. dankzij de forse subsidies (niet makkelijk om deze te verkrijgen).

De tvt wordt vaak als maatstaf gezien (terecht in mijn optiek). Omdat de tvt op het rand van het acceptabele is dient een bovengemiddelde haalbaarheidsspreadsheet-berekening met realistische uitgangspunten gehanteerd te worden (business case). Anders staat het hele project op financieel "drijfzand".

Break even oil production price per country

• Bakker Oilfield Supply te Coevorden met 736 zonnepanelen op een sheddak/vlakdak/grinddak. Operationeel sinds zomer 2015. Alle projecten van deze slideshow zijn door Vredenburg Installatietechniek geplaatst. Zij was door Souverein Advies en de klanten gekozen. Souverein Advies maakt het PV dakontwerp, doet de bouwbegeleiding, opleveringstoetsing en rapportages.
  • Bakker Oilfield Supply. Zonnepanelen die beter dan gemiddeld gemonitoord kunnen worden. Met een voorziening zodat ze beter presteren met schaduw en vuil. Bovendien zullen ze minder last gaan krijgen van zonnepanelenveroudering na 10-25 jaar.
  • Bakker Oilfield Supply grinddak in combinatie met zonnepanelen vermogenselectronica en onderconstructie. De aerodynamische zijplaten zijn na de foto hierboven gemonteerd. Het was uitdagend om te zorgen dat dit over 10 tot 25 jaar nog uitstekend zal presteren.
  • De Weerd Specerijen te Steenwijk met 140 panelen, aangelegd in 2015. De efficiency is hoger van de PV van Nederlands grootste bierbrouwer en van een AEX genoteerd bedrijf in de buurt van Den Haag. Alle door Souverein Advies ontworpen PV-installaties bevatten een paar unieke veiligheidsvoorzieningen tegen windschade anders dan de normale installatiemanuals omschrijven. Volledige opleverings- controle met uitgebreide rapportage, handig voor over vele jaren. Dit gezien de beoogde 25 jaar levensduur. Dit niveau wordt vaak niet gehaald bij grote landelijk bekende projecten van concurrenten. Mogelijk door tijds- en margedruk.
  • Ceves Vergeer te Deventer. Operationeel sinds juli 2015. Met 300 Canadian zonnepanelen en Flatfix Fusion onderconstructie. De efficiency is hoger van de PV van Nederlands grootste bierbrouwer en van een AEX genoteerd bedrijf in de buurt van Den Haag. Souverein Advies heeft de HR-warmteterugunit lichtkoepels bepaald bij de stichting van dit gebouw in 2007. Dit bedrijf is een trouwe klant. Foto: Esdec drone.
  • J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij te Steenwijk met veel meer dan 500 panelen op het dak. Sinds 2015 operationeel. Souverein Advies is er trots op dat deze schaduwgevende boom maar beperkt effect op de kWh-resultaten heeft.
  • Een 276 panelen project (privacy) in de gemeente Heerde uit 2004. Uniek qua instralingssensor en internetbewaking, geregeld door Souverein Advies. Een combinatie die veel grootzakelijke projecten in 2016 nog steeds niet hebben, uit kostenoverwegingen. Dit project presteert erg goed ondanks geplande veroudering, ook dankzij de installateur. Het huidig rendement is beter dan sommige grootzakelijke niet-SouvereinAdvies PV opgeleverd in 2015. Blijkt uit een landelijk Souverein Advies onderzoek.
  • Houthandel Wicherson te Steenwijk met 247 panelen, aangelegd in 2015. Met erg goede monitoringssoftware zoals bij alle projecten van deze slideshow. Omdat elke 5 minuten de kenmerken van elke 2 panelen geregistreerd worden. Zodoende word onderhoud op afstand eenvoudiger. Deze software is niet veel duurder dan bulkapparatuur en verdient zich snel terug. Bovendien voorkomt het veel onzekerheid en overleguren.