• Kornelis Caps & Closures BV te Steenwijk (onderstaande afbeelding). Operationeel sinds augustus 2017. Draait in sept-okt2017 qua rendement 1.1% beter dan een transporteur uit Hillegom. Deze laatste was over 2016 nr. 3 qua grotePV-vlakdak-rendement in Nederland. Deze installatie heb ik bezocht en gecontroleerd op juiste data.
  Nr. 3 in de Benchmark GroteVlakdakPVNederland, een SouvereinAdvies-steekproef in 2016 over 43 installaties. Souverein steekproef omdat geen andere organisatie diepgaand naar deze PV-resultaten kijkt. Zover bekend. In deze benchmark zijn alleen verschillen qua PV-kWp, veroudering en geografische instralingaanbod tussen installaties rekentechnisch gecompenseerd.

  Ter vergelijk: een zeer grote PV-installateur in Nederland, gesupport door de provincie Overijssel qua financiering, presteert met haar in 2016-2017 opgeleverde installaties (> 1 MWp) 14-15% lager rendement dan Kornelis PV over sept-okt 2017.  Een enorm verschil terwijl ze niet "de goedkoopste" blijken te zijn. Ik had maximaal 8% verschil verwacht op basis van de door hen toegepaste duale zonnepanelenopstelling.

  Alleen de PV van Royal Flora Aalsmeer, operationeel sinds 2012, blijkt Kornelis qua rendement te verslaan in de categorie grootschalige vlakdak PV.

  Mijn stelling: in Nederland wordt teveel gekeken naar mooie "verkooppresentaties", te weinig gevraagd naar RA-accountant goedgekeurde rekenmodellen en de motivatie van de input in zo'n model. En niet vaak genoeg wordt een adviseur zoals Souverein Advies gewoon vertrouwd op basis van haar prestaties, ook al snapt u de ingewikkelde PV-materie maar half.

  Kornelis PV: 1076 panelen van 300 Wp = ca. 323 kWp. Op 1 na grootste PV in gemeente Steenwijkerland. Kornelis was in 2012 ondernemer van het jaar van de gemeente.
  Ontwerp, business case, bouwbegeleiding: Souverein Advies. Installatie door Vredenburg Installatietechniek.

  Kornelis PV totaal small

 • Kornelis Caps & Closures PV in opbouw.

  IMG 4570

 • J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij te Steenwijk. Ruim 600 panelen, operationeel sinds augustus 2015. Polak was ondernemer van het jaar 2016 in de gemeente Steenwijkerland.

  Het rendement in sept-okt 2017 is maar 1.9% minder dan Kornelis Caps & Closures. Ondanks schaduw van afgebeelde populier en gebouwdeel links. Daar ben ik trots op. De installaties was ontworpen om deze schaduw goed te kunnen verwerken.Polak 624 20150928 141102 small
 • De Weerd Specerijen te Steenwijk met 140 panelen, Operationeel sinds juni 2015. Het rendement in sept-okt 2017 is 1.0% minder dan Kornelis Caps & Closures.

  DeWeerd foto024 small
 • Ceves Vergeer te Deventer. Operationeel sinds juli 2015. Met 300 Canadian zonnepanelen van 260 Wp (78.0 kWp) en Flatfix Fusion onderconstructie.
  Op 21 juli 2017 ging een uitbreiding van 64 x 300 Wp = 19.2 kWp online.

  Het Ceves PV rendement is hoger van die van een AEX genoteerd bedrijf in de buurt van Den Haag. Het rendement was echter in sept-okt 2017  2.1.% lager dan Kornelis Caps & Closures.

  Dit bedrijf is een trouwe klant sinds start gebouw in 2007. Foto: Esdec drone.

  Ceves foto 09 small
  Montage van de eerste 300 panelen.
 • Bakker Groep Coevorden BV. Dit is de 2e PV-opdracht van dit bedrijf aan Souverein Advies. Operationeel sinds juli 2017.

  62 panelen PV installatie met 2 verschillende typen panelen. Met bovendien een andere technische innovatie. Installatie & onafhankelijke inspectie in maar 2.5 dag.

  IMG 4910 small

 • Bakker Oilfield Supply te Coevorden met 736 zonnepanelen op een sheddak/vlakdak/grinddak. Operationeel sinds zomer 2015.
  Alle projecten van deze slideshow zijn door Vredenburg Installatietechniek geplaatst. Zij was door Souverein Advies en de klanten gekozen.
  Souverein Advies maakt het PV dakontwerp, doet de bouwbegeleiding, opleveringstoetsing en rapportages.

  Bakker PV voor sheds gereed small
 • Bakker Oilfield Supply. Zonnepanelen die beter dan gemiddeld gemonitoord kunnen worden. Met een voorziening zodat ze beter presteren met schaduw en vuil. Bovendien zullen ze minder last gaan krijgen van zonnepanelenveroudering na 10-25 jaar.

  Bakker links van sheddak gereed small
 • Bakker Oilfield Supply grinddak in combinatie met zonnepanelen vermogenselectronica en onderconstructie. De aerodynamische zijplaten zijn na de foto hierboven gemonteerd. Het was uitdagend om te zorgen dat dit over 10 tot 25 jaar nog uitstekend zal presteren.

  Bakker terrasgrind small
 • Een 276 panelen project (privacy) in de gemeente Heerde uit 2004. Uniek qua instralingssensor en internetbewaking, geregeld door Souverein Advies. Een combinatie die veel grootzakelijke projecten in 2017 nog steeds niet hebben, uit kostenoverwegingen.
  Dit project presteert erg goed ondanks geplande veroudering, ook dankzij de installateur. Het huidig rendement is beter dan sommige grootzakelijke niet-SouvereinAdvies PV opgeleverd in 2015. Blijkt uit een landelijk Souverein Advies onderzoek.

  Veessen feb2014 uitsnede voor Homepage
 • Houthandel Wicherson te Steenwijk met 247 panelen, aangelegd in 2015. Met erg goede monitoringssoftware zoals bij alle projecten van deze slideshow. Omdat elke 5 minuten de kenmerken van elke 2 panelen geregistreerd worden. Zodoende word onderhoud op afstand eenvoudiger. Deze software is niet veel duurder dan bulkapparatuur en verdient zich snel terug. Bovendien voorkomt het veel onzekerheid en overleguren.

  Wicherson aug 2015
 • Schaduwvrije vlakdak bedrijfs-PV-projecten anno 2017 (prijspeil 3e kwartaal 2018, vrij uniek in Nederland) bezitten meestal een economische terugverdientijd (tvt) van 7.5 jaar en een Return on Investment van 10-12% per jaar (in eerste 10 jaar, daarna hoger door afnemen boekwaarde). Deze R.O.I. dankzij de forse subsidies. Subsidie SDE van voldoende €/kWh is niet makkelijk te verkrijgen.

  De tvt wordt vaak als maatstaf gezien (terecht in mijn optiek). Omdat de tvt op het rand van het acceptabele is dient een bovengemiddelde haalbaarheidsspreadsheet-berekening met realistische uitgangspunten gehanteerd te worden (business case). Anders staat het hele project op financieel "drijfzand".

  Break even oil production price per country

 • De efficiency is hoger van de PV van Nederlands grootste bierbrouwer en van een AEX genoteerd bedrijf in de buurt van Den Haag. Alle door Souverein Advies ontworpen PV-installaties bevatten een paar unieke veiligheidsvoorzieningen tegen windschade anders dan de normale installatiemanuals omschrijven. Volledige opleverings- controle met uitgebreide rapportage, handig voor over vele jaren. Dit gezien de beoogde 25 jaar levensduur. Dit niveau wordt vaak niet gehaald bij grote landelijk bekende projecten van concurrenten. Mogelijk door tijds- en margedruk.

© Souverein Advies 2017 | Reelaar 12 | 7414BV | Deventer | KvK: 05063093