17 november 2017:

Over september en oktober 2017 blijkt de in augustus 2017 opgeleverde Kornelis Caps & Closures PV tussen 14-15% beter rendement (meer kWh en dus ook dito meer SDE-subsidie) te draaien dan een aantal zeer grote 2017 PV-installaties van in Nederland succesvolle installateur ... uit Kampen.
SouvereinAdvies is fractioneel duurder maar de investeerder oogst 25 jaar dit voordeel. Vermoedelijk verouderen de installaties van .... ook sneller. Merkbaar door meer overleguren wegens storingen, hogere onderhoudskosten, hogere rendementsafname over de jaren.

 

2 mei 2017:

 • Souverein Advies draait een hele goede omzet dit kalenderjaar. De omzet van 2016 is nu al gepasseerd. Het jaar 2015 was sinds 2002 het recordjaar. Mogelijk dat 2017 dit kan benaderen. Hoofdzakelijk met dank aan de trouwe klanten en de huidige nieuwe klanten. Meestal aangaande grootzakelijke PV-installaties (kWh uit zonnepanelen).
 • Medio 1 mei heeft Souverein Advies voor twee grootzakelijke klanten een positieve SDE2017 beschikking ontvangen. Voor de geplande grootzakelijke PV-installatie bij de klant.
  Dit is vrij bijzonder. In het jaar 2015 lukte dit bijna geen enkel partij in Nederland. In 2016 wel maar Souverein Advies had bij de najaarsronde ca. 1% te scherp ingeschreven om de maximale subsidie voor de klant te kunnen verwerven. Want simpel gesteld: hoe meer SDE per kWh PV productie aangevraagd hoe minder kans op raakschieten.
  Anno 2017 is de terugverdientijd inclusief SDE-subsidie OK.
 • De prijs van NL aardgas en NL kolen (euro in Rotterdam) is respectievelijk 30% en 77% gestegen sinds begin april 2016 dat ik voor een aantal zakelijke klanten langjarige elektriciteitscontracten heb uitonderhandeld. Het was inderdaad een generational prijsdip naar mijn mening. Kenmerk van zo'n dip: de prijs was ver beneden de kostprijs en bijna iedereen voorspelde dat de prijs nog veel lager zou gaan....

 

IMG 3214

Foto's: Souverein Advies. Zoom aub in.

18 juni 2016: omdat enkele Souverein Advies klanten elektriciteit gaan betrekken uit Windpark Westermeerwind, neemt Souverein deel aan een rondvaart ter opening van dit park. Leerzaam om het e.e.a. door de oprichter en door de bouwbegeleider toegelicht te krijgen. En wat hun nieuwe plannen zijn. Stond toen niet in de vakpers.

Rechts bevindt zich Urk. De 48 Siemens turbines van Westermeerwind staan in 4 tot 7 m diep water. Deze bezitten elk een vermogen van 3 MW. Ashoogte 95 m, tiphoogte: 148.5 meter.
De 26 Enercon turbines van NOP Agrowind staan direct achter de dijk. Elke turbine is 7.5 MW (198 meter hoog). Extra 12 turbines van dit type zijn in aanbouw (bijna klaar). Afnemer wordt RWE.

IMG 3220 small
Vanaf de door WindparkWestermeerwind gehuurde rondvaartboot De Zuiderzee. Deze glasvezelversterkte polyester bladen die ca. 20 miljoen keer zullen buigen tijdens hun 20 jaar levensduur. Deze buiging vindt elke rotatie plaats omdat de wind op grotere hoogte sterker is en omdat de wind vlak vóór de toren minder is.
De Westermeerwind App toont real time de actuele prestaties van dit park. Bij volvermogen draait het park op 144 MW en de turbines worden pas bij windkracht 12 afgeschakeld (plots veel turbines afschakelen is niet lekker voor continuiteit van het landelijke elektranet).
Bij onweer draaien deze 3 MW direct drive Siemens turbines gewoon door, net als de 7.5 MW turbines op het land. Een metalen deel in de bladtip trekt de bliksem aan en de interne blad-bliksemafleider doet de rest.
De Agrowind turbines zullen vermoedelijk ca. 5% minder produceren door deze 3 MW turbines. Ondanks dat ze ruim op 5 x de diameter afstand staan van Agrowind (700 m en 1200 m loodrecht gemeten).
Planning van dit park is begonnen in 1996 en recent is het in 1 jaar gebouwd. Siemens garandeert de hoge opbrengst en betaald het onderhoud. Gefinancierd door ING, ASN, Triodos en Rabobank. Afnemer: Eneco. Zij verkocht het merendeel aan de Nederlandse Spoorwegen.

6 juni 2016: een sparring sessie gevoerd met een RA accountant (een goede) om het R.O.I.- tvt model van SouvereinAdvies voor grootschalige PV nog eens te verbeteren. Een soort audit op eigen initiatief. Resultaat: het model was al goed op hoofdlijnen, echter een aantal detailpunten zijn opgemerkt en inmiddels verwerkt. 
Dit R.O.I.-tvt-model is vermoedelijk technisch en financieel een hele goede in Nederland. In ieder geval beter dan dat van subsidieverlener RVO. Een aantal andere audits door controllers en een voorzitter van een klein pensioenfonds hebben hieraan ook bijgedragen.

6 juni 2016: zoals een beetje voorspeld gebeurt nu, de aardgasprijs stijgt flink, soms 2,5% per dag (zoals vandaag). Ook in euro´s. De twee klanten van April 2016 (hieronder) staan op ca. 10% boekwinst. Voorlopig.
Winter16 NL electriciteit groothandelprijs 
Electriciteitsprijs grootzakelijk in Nederland. Pijltje is offerteprijs van de twee klanten. Volgens mij was dit een langjarige prijsbodem. Dit moet later blijken uiteraard.

Begin mei 2016: weer een mooi ontwerp van een PV-installatie mogen maken.

Begin mei 2016: veel beheerders van niet-openbare PV-installaties willen meewerken aan een PV benchmark. Souverein Advies krijgt schriftelijke toestemmingen van hen. Het betreft een landelijk unieke benchmark voor bepaling van de efficiency van PV installaties. Meer info wordt persoonlijk gegeven op verzoek.

April 2016: Souverein Advies heeft voor 2 vaste klanten (middelgrote bedrijven) elk een energiecontracten mogen regelen. Groen gas en windstroom uit een concreet NL landwindpark. Electriciteitsprijs vast gedurende het contract voor minder 4.3 ct/kWh piek. Het ging totaal om ca. 2.7 miljoen kWh. De kwaliteit van het contract en kWh vrij hard aangetoond uit dit windpark is waar Souverein Advies zich onderscheid van andere aanbieders zoals de inkoopcollectieven zoals bekend.

14 maart 2016: TEMPERATUURSTIJGING NOORDELIJK HALFROND BEREIKT (KORT) NIEUWE MIJLPAAL VAN 2 GRADEN
Dus mocht de PV terugverdientijd toenemen door lage aardgasprijzen, dit staat garant voor nog meer subsidie om dit te compenseren.

 Meer CO2 onderbouwing (link) 

NOAA CO2 world

The Guardian

 Temp global vanaf 1951

Juli 2015 is de Ceves Vergeer PV-installatie opgeleverd. Met 300 zonnepanelen. Ontwerp subsidies haalbaarheidsmodel bouwbegeleiding en monitoring door Souverein Advies. De installatie presteerde op 15 december 2015 ongeveer 34.5% van 26 juli 2015. Qua maximaal vermogen. 
Kental kWh/kWp en de performance ratio zijn betere vergelijkscriteria. Hieruit blijkt dat deze installatie bovengemiddeld presteert t.o.v. de landelijke concurrentie onder gelijke omstandigheden. Net als bij de meeste andere Souverein Advies PV-installaties. Het ontwerp is gericht op langetermijn kwaliteit, dus geen bodemprijzen.
Bovendien is dit de eerst grootzakelijke PV-installatie in de gemeente Deventer die bij brand op een zomerse dag niet van 600 naar ca. 900 V gaat maar naar ca. zwakstroom 50 V. Brandweer Deventer heeft prompt deze installatie 4 keer in haar oefeningen opgenomen.

Lezing voor afgevaardigden van de Provincie Overijssel op 21 december 2015 bij Ceves Vergeer. Middenin de onderdirecteur en rechts een woordvoerdster van de Provincie Overijssel. Links Souverein.

Prov Overijssel bij Ceves

 

Het effect van de lage aardgasprijs en dus NL grootzakelijke elektriciteitsprijzen is ongeveer een half jaar verhoging van de grootzakelijke PV-installatie terugverdientijd tvt. Uitgaande van een recordlage 3.8 cent per kWh in piekuren. Zoals van toepassing is bij een bedrijf met een verbruik van meer dan 2 miljoen kWh per jaar. De geringe tvt verhoging is te danken dat doordat ze meer door de ca. 8.4 ct per kWh SDE-subsidie wordt bepaald dan door de elektriciteitsprijzen.

Meestal kan men slechts de elektriciteitsprijs 2018 t/m 2020 vastleggen. Betreffende 2021 moet men nog een jaar wachten. Dus vanaf 2021 kan de elektriciteitsprijs door een aardgasprijs-rebound een stuk hoger liggen.

Daarnaast wordt de gemiddelde PV-installatie ca. 1 tot 2 % per jaar goedkoper. U kunt een pdf bestand met details op verzoek ontvangen.

Aardolie speelt geen rol in Nederland en Duitsland qua elektriciteitsbrandstofmix. Wel aardgas. Ongeveer 47%.

 Nat gas 12 maart16

Dit is de US dollar aardgasprijs in USA. Nog zonder inflatiecorrectie. Deze correctie is aanzienlijk als men bijvoorbeeld afgelopen 20 jaar inflatie over inflatie neemt. Hoeveel lager kan de prijs nog gaan? Bij veel bronnen is de prijs onder de kostprijs. Zal er net als in voorgaande jaren een snelle rebound van wellicht 500% gaan plaatsvinden?

Veel USA shale gas en oil bedrijven waren "debt fueled" dus staan nu op knappen. Deze pompen nu extra om maar aan het bankconvenant te kunnen voldoen maar hebben geen geld voor slaan nieuwe putten en hedges duren slechts een bepaalde tijd. Volgens een bepaalde betrouwbare bron.

Energy Yields credit risk set record Jan. 15 2016 Bron: Zerohedge

Landen als Venezuela en Iran pompen nu tegen any price voor de cash.

De werkelijke werkloosheid in USA is mogelijk die van Spanje. Shadowstats is een gerenommeerde USA statisticus van vóór het tijdperk van Hedonics en andere herdefinities van bepaling inflatie en werkloosheid.

Werkelijke werkloosheid USA Jan. 16 23.13

Egon von Greyerz jan. 16 USA debt trendBron: Zerohedge

US consumptie is slechts fueled door een debt bubble? Toch staat de USA dollar record sterk? Manipulatie?

 USA consumption driven by debt bubble  januari 2016

Wat er ongeveer 90% van de gevallen gebeurt als u uw bankadviseur of beursTV specialist gelooft. Zoals de beruchte heer Gartman. Door mij en anderen gemeten sinds 2006.

Wat er ca. 90 van de keren tussen 2006 2015 gebeurt als u uw bank of beursTV adviseur gelooftBron: Zerohedge


Fiscaal voordeel EIA 2016 is lang niet zo voordelig als het lijkt.

EIA2016 geldt voor belastingplichtige organisaties met een hoofdmeteraansluiting van maximaal 3 x 80 A. Deze categorie heeft geen recht op 8.4 cent per kWh SDE subsidie maar wel recht op EIA2016 en op salderen tot ongeveer 2020. Deze EIA2016 is verhoogd van 41.5% in 2015 tot 58.0%. Dit maal 25% vennootschapsbelasting meestal. Echter mag men nu maar maximaal € 750,- i.p.v. € 1200,- per kWp meerekenen. 

EIA2016 op onderhoud van PV-installaties is niet mogelijk. Zoals een kapotte inverter.

 

SDE toekenningen per categorieBron: RVO

Opvallend is dat nog veel SDE-projecten gerealiseerd moeten worden:

Weinig nog geplaatst van SDE beschikkingenBron: RVO

Duitse elektriciteitsproductie brandstofmix. 

Duitsland elektr productie 2003 15

Duitslands maandelijkse elektriciteitsopwekking in 2015. U ziet dat qua brandstofmix olie geen en de aardgas een beperkte rol speelt. Kolen en bruinkool hebben een groter aandeel met inherent een hoge CO2 productie.

Duitse elektra opwek 2015 per maand

Bron: Fraunhofer Institute

 Duitsland elektriciteitsopwekking 2e week 2016. Duitsland loopt voorop qua duurzame elektriciteitsopwekking. Ten opzichte van Nederland als mogelijk Shell beinvloed land.

Electr productie Duitsland 2016 week 2

UK brandstofmix voor elektriciteitsproductie. UK en Duitsland's netten zijn uiteraard verbonden met Nederland.

UK  Electr production mix 2007 2015

Opgesteld vermogen NL windturbines. In Duitsland is dit zeker 36000 MW. 

Windturbine opgesteld vermogen NL

 

 

© Souverein Advies 2017 | Reelaar 12 | 7414BV | Deventer | KvK: 05063093