De milieuverguning verplicht bedrijven tot het treffen van energiemaatregelen met terugverdientijd (tvt) van max. 5 jaar. Echter veel bedrijven kiezen er ook voor om te verkennen wat er geinvesteerd moet worden als bijv. de overheid de lat hoger legt.

Een prachtig instrument hierbij is de NEN7120, de EnergiePrestatieCoëfficiënt EPC. De EPC methode is sinds oprichting in 1996 (Souverein Advies is toen begonnen met EPC-berekeningen) vaak verfijnt en een nauwkeurig middel om de gebouwgebonden energiestromen exclusief transport, productie, telecom, computer te voorspellen uitgaande van standaard gebruikstijden en -klimaat. De EPC vormt ca. 20% van vrijwillige BREEAM oordeel. Echter een BREEAM certificering is duur, sec de EPC beschouwen is veel effectiever vindt Souverein Advies.

De verplichte bouwvergunning-EPC is vaak te snel gemaakt en bovendien zijn later airco's op het dak geplaatst, is er nageisoleerd etc. Daarom maakt Souverein Advies vaak EPC-updates en achterhaalt samen met de klant wat er schort aan de inputgegevens.

EPC-updates door Souverein Advies in opdracht van de directie van het bedrijf:

• Venco Campus te Eersel, het energiezuinigste kantoor in Nederland (2014)
  • Hitachi Data Systems, deels uitgevoerde EPC-update, een top5-energiezuinig kantoor (2014).
  • Houthandel Wicherson B.V. te Steenwijk, een top5-energiezuinig kantoor .
  • Besseling Installatie Groep B.V. te Alkmaar, dito (2014).
  • Bonfix B.V. te Zwolle, een top10-energiezuinig kantoor.
  • Villa Flora, het gebouw van de Floriade2012, een top10-energiezuinig kantoor.
  • DWA hoofdkantoor te Bodegraven (is samenwerking met DWA maar op eigen initiatief van Souverein Advies).
  • Bakker Oilfield Supply te Coevorden.
  • Interface Flooring B.V. te Scherpenzeel.
  • Vredenburg Steenwijk B.V. te Steenwijk.
  • Ceves Vergeer B.V. te Deventer (2009 en binnenkort opnieuw).
  • WTH Vloerverwarming B.V. te Dordrecht (2009 en 2014).
  • ABN AMRO Verzekeringen te Zwolle.
  • ECOstyle te Oosterwolde (2015) in het kader van de toen unieke BREEAM certificering.

Venco Campus te Eersel (met 5712 zonnepanelen), een BREEAM-NL Outstanding gebouw:
Venco Campus

Villa Flora te Venlo (voormalige Floriade van 2012):
EPC optimalisatie Villa Flora Venlo small

ABN AMRO Verzekeringen B.V., een markant hoog gebouw in Zwolle:ABN A ZW2-small

De updates betreffen o.a.: invoer van oudere bouwaanvraag-EPC-berekeningen in de beste EPC-software, correctie van fouten en slimmer modelleren.

Deze updates worden meestal op verzoek van de directie en/of gebouweigenaren uitgevoerd.